Heeft u een arbeidsconflict in Nieuw-Vennep? Wellicht is een arbeidsmediation iets voor u! Het hebben van een arbeidsconflict is vervelend omdat u veel uren op uw werk doorbrengt. Het is daarom belangrijk dat u dat met plezier doet. Conflicten kunnen dat plezier behoorlijk verstoren. Misverstanden en verkeerde verwachtingen kunnen aan de basis liggen van een verziekte werksfeer met alle gevolgen van dien.
Een arbeidsconflict op allerlei niveaus binnen een bedrijf
Wat kan onze website voor u betekenen?
Onze website is als een intermediair onder de mediators. Wij zijn gelieerd aan een groot netwerk van mediators waarin ook vele arbeidsmediators werkzaam zijn. De prijzen van een arbeidsmediator in Nieuw-Vennep zijn vrijgesteld, een ieder mag dus zijn eigen uurtarief bepalen. Bij ons kunt u gratis en vrijblijvend de prijzen opvragen mediators (max 5.) die bij u in de regio werkzaam zijn. Op uw eigen gemak kunt u de prijsvoorstellen vergelijken en zo een keuze maken welke bemiddelaar het beste past bij uw arbeidsconflict.
Voor wie is mediation?
Vrijwel elk arbeidsconflict kent een oplossing. Vaak zien partijen die oplossing niet omdat ieder vastzit aan zijn standpunt. Een mediator kan dat veranderen. Zowel in persoonlijke als zakelijke kwesties. Dus bijv. ruzie tussen buren over overlast of tussen gescheiden mensen over omgang met de kinderen. Een impasse tussen de directie en een afdeling over veranderingen op de werkvloer, tussen een leverancier en een afnemer over de uitleg van leveringsvoorwaarden. In principe lenen alle zaken, behalve die voor de strafrechter worden gebracht, zich voor conflictbemiddeling. En eigenlijk kan iedereen met een conflict in Nieuw-Vennep deelnemen aan een mediation, mits hij of zij natuurlijk bereid is de loopgraaf voor de onderhandelingstafel te verruilen.
De arbeidsmediator in Nieuw-Vennep
Een arbeidsmediator is een onpartijdige persoon die mensen of bedrijven die een arbeidsconflict hebben helpt om tot een goed resultaat te komen. In de eerste plaats is het iemand die veel maatschappelijke en bedrijfservaring heeft. Het zijn bijv. psychologen, functionarissen uit overheid of bedrijfsleven (etc.) en vaak zijn het juristen die zich realiseren dat een formele procedure niet altijd de beste remedie is. De mediators uit ons netwerk hebben een speciale opleiding gevolgd, houden het vak bij en zijn veelal als deskundige mediators erkend door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Zij werken volgens de regels van de Mediatorsfederatie (dus bij overtreding hiervan kan het klacht- en tuchtrecht op de mediator worden toegepast).
Wat is arbeidsmediation?
Arbeidsmediation is het gezamenlijk oplossen van een conflict tussen twee (of meer) partijen met hulp van een onafhankelijke bemiddelaar (de arbeidsmediator). Wanneer er een onwerkbare situatie is ontstaan spreken we van een arbeidsconflict. Het samenwerken naar een resultaat dat voor beiden acceptabel is, is in de meeste gevallen een betere oplossing dan elkaar naar de rechter te slepen. Dit laatste mondt vaak uit in een eenzijdig gelijk en kost bovendien veel tijd, geld en energie. Daar komt bij dat een vonnis in de praktijk niet leidt tot het gewenste resultaat. De partijen zijn vaak niet dichterbij elkaar gekomen en het vonnis valt doorgaans maar voor één partij goed uit. Arbeidsmediation in Nieuw-Vennep kan twee partijen wel dichterbij elkaar brengen en zorgen dat er weer een werkbare oplossing komt. Arbeidsmediation is van toepassing op: conflict tussen werknemers, conflict tussen werkgever en werknemer en exit-gesprekken.
De voordelen van arbeidsmediation
Er zijn een groot aantal voordelen verbonden aan mediation, te weten:
- snelheid; geen slepende procedures
- kostenbeheersing
- een informele gang van zaken
- professionele conflictbemiddelaars
- op een actieve manier samen naar het conflict willen oplossen
- begeleidt communiceren met aandacht voor zaak en persoon
- niets is onmogelijk, creatief en out-of-the-box denken wenselijk
- behoud van relaties
- samen oplossingsgericht werken
- toekomstgericht
- winst voor alle betrokkenen
Hoe ziet het proces van arbeidsmediation eruit?
Start mediation: kijken wat haalbaar is
Als u al weet dat de situatie rijp is voor conflictbemiddeling en een ieder bereidwillig is om aan een oplossing te werken kunt u het beste direct beginnen. In een oriënterend gesprek met de arbeidsmediator uit Nieuw-Vennep wordt gekeken naar de haalbaarheid van arbeidsmediation. De arbeidsmediator legt uit hoe hij of zij werkt en vraagt vertrouwelijk inhoudelijke informatie over de problemen geven. In elk geval krijgt u de mogelijkheid om uw situatie uit te leggen. Veel mediators werken met een oplossingsagenda om zo alle problemen in kaart te brengen. De informatie- en probleem verkennende fase wordt dan afgesloten: de mediator persoonlijk geeft de gegadigden zijn/haar oordeel over de mediationgeschiktheid.
De mediationovereenkomst
Nu beide partijen tezamen met de arbeidsmediator eruit zijn kan de mediationovereenkomst ingevuld en ondertekend worden. De volgende fase in het mediationproces breekt nu aan, hierin wordt er een inventarisatie van de belangen gemaakt, oplossingsmogelijkheden besproken, onderhandeld, evenwichtig gekozen en afgerond met een overeenkomst.
Partijen en de mediator zijn tot geheimhouding verplicht. Alles wat in het mediationgesprek is uitgewisseld, wordt vertrouwelijk behandeld. Door deze beslotenheid kunnen u en de andere partij tijdens het mediationproces vrijuit met elkaar van gedachten wisselen. Dat bevordert het in beeld krijgen van ieders belangen én diverse oplossingsmogelijkheden. De arbeidsmediator stimuleert hierbij, communiceert waar nodig afzonderlijk met partijen en leidt hun onderhandelingen. Hij kan hierbij op het evenwicht letten, omdat hij volstrekt onpartijdig, onafhankelijk is.
De uitkomst wordt niet opgelegd door de mediator: u en de andere partij bepalen het zelf. Hun overeenstemming wordt vastgelegd in een ´vaststellingsovereenkomst´, die hen juridisch bindt.
- in een gesprek komen de problemen aan de orde
- door hierbij stil te staan en de bijbehorende emoties te uiten, ontstaat ruimte om naar elkaar te luisteren
- de arbeidsmediator stelt de verschillen en ieders belangen vast
- de gezamenlijke behoeften en belangen worden onderzocht
- u zoekt naar mogelijke oplossingen en kiest de beste uit
- afspraken kunnen worden vastgelegd in een overeenkomst
Arbeidsconflict tussen werknemers
Een conflict tussen werknemers is niet alleen zeer vervelend voor de werknemer. Ook voor een werkgever is het een onprettige en kostbare aangelegenheid. Ziekmeldingen (in deze context “boosmeldingen” genoemd) zijn duur, de productiviteit is lager, de werksfeer leid eronder en misschien gebeurt zelfs het aller ergste: de kans dat een waardevolle kracht uit onmacht ontslag neemt. Om een conflict op te kunnen lossen kan de hulp van een neutrale en onpartijdige, externe bemiddelaar uitkomst bieden. Collega’s krijgen de kans om hun grieven te uiten en gaan samen aan de slag om de lucht te klaren en een oplossing te zoeken voor het conflict. Lees op MediationNederland.nl hier meer over.
Een casevoorbeeld uit Nieuw-Vennep
Een voorbeeld van een conflict waarin mediation de oplossing heeft gebracht is die van een werknemer die een arbeidsconflict heeft met zijn werkgever. De werkgever had namelijk zomaar zijn taak gewijzigd, en niet in een betere taak veranderd. Daardoor voelde de werknemer zich ondergewaardeerd en presteerde hij ook minder. Door de twee partijen in een betere sfeer bij elkaar te brengen en duidelijk aan elkaar te laten zien wat de redenen waren voor de taakverandering, maar ook wat de gevolgen waren, kwam er ruimte voor een akkoord. De werknemer werd vrijwillig overgeplaatst en kreeg omscholing die het mogelijk maakte een functie op zijn niveau te vervullen.
Zakelijke mediation bij bestuurlijke conflicten
Steeds meer bedrijven in Nieuw-Vennep ervaren dat zakelijke mediation een uitstekende manier is om conflicten op te lossen. Het is een bewezen alternatief voor de langdurige en kostbare rechtszaken. Daarnaast is zakelijke mediation een uitstekende manier om bestuurlijke conflicten snel op te lossen met toekomstbestendige afspraken. De gespecialiseerde arbeidsmediators in ons netwerk hebben ruime ervaring binnen het bedrijfsleven. Niet iedere mediator is in staat om stevige gesprekken met directies, raden van toezicht of managementteams te leiden. De business mediators uit ons netwerk zijn wel in staat uw conflict helder in kaart te brengen en de partijen naar een gezamenlijke en toekomstbestendige oplossing te begeleiden.
Zakelijke mediation kan op alle vlakken binnen het bedrijfsleven worden toegepast. Zowel binnen één organisatie als tussen twee of meer organisaties. Enkele voorbeelden waarbij een mediator de oplossing kan zijn: bestuurlijke conflicten, conflicten binnen samenwerkingsverbanden en conflicten tussen leverancier en afnemer.
Hoe zijn de kosten van arbeidsmediation opgebouwd?
Wie betaalt mediation bij een arbeidsconflict?
Over het algemeen betaalt de werkgever bij een arbeidsconflict de kosten voor de mediator betaalt. In sommige gevallen worden de kosten ervoor gedeeld. Mocht u weinig inkomsten hebben, dan is hiervoor een regeling. De mediator kan een toevoeging aanvragen waardoor een deel van de kosten voor u worden vergoed. U betaalt wel een minimale bijdragen van €53 per uur.
Wat zijn de opties als arbeidsmediation niet werkt?
Wanneer arbeidsmediation niet werkt, is de stap naar de rechter vaak de enige oplossing. Dit is ook wanneer een van beide partijen niet mee wil werken met het mediationtraject of omdat de spanningen zo hoog zijn opgelopen van een van beide niet met de ander om de tafel kan of wil zitten en weigert constructief mee te denken naar een oplossing.
Wat is exit mediation?
Wanneer er geen werkbare situatie meer mogelijk is en er wordt overgegaan tot ontslag, kan de mediator door middel van exit mediation het scheiden van de wegen begeleiden. De mediator begeleidt de gesprekken om tot een vertrekregeling te komen waar werkgever en werknemer zich goed in kunnen vinden, al dan niet met behulp van een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. De arbeidsmediator kan bijdragen aan een positieve afsluiting van een negatieve periode. Door zijn of haar neutrale positie worden werkgever en werknemer ondersteund om gezamenlijk tot passende afspraken te komen.
Vrijblijvend offertes aanvragen
Binnengekomen op: oktober 7, 2024
Binnengekomen op: oktober 10, 2024
Binnengekomen op: oktober 5, 2024
Mediation Centre
Herengracht 213-3
1016 BG Amsterdam
Nederland
VDK Advocatuur& Mediation
Meerweg 1F
2121 VA Bennebroek
Nederland
Van der Vlugt Mediation
Brederodestraat 108
1054 VH Amsterdam
Nederland
Plaatsen in de gemeente Haarlemmermeer
Plaatsen: Aalsmeerderbrug · Abbenes · Badhoevedorp · Beinsdorp · Boesingheliede · Buitenkaag · Burgerveen · Cruquius · Cruquius-Oost · Haarlemmerliede · Halfweg · De Hoek · Hoofddorp · Huigsloot · 't Kabel · Leimuiderbrug · De Liede · Lijnden · Lisserbroek · Nieuwebrug · Nieuwe Meer · Nieuw-Vennep · Oude Meer · Penningsveer · Rijsenhout · Rozenburg · Schiphol · Schiphol-Oost · Schiphol-Rijk · Spaarndam-Oost · Spaarnwoude · Vijfhuizen · Vinkebrug · Vredeburg · Weberbuurt · Weteringbrug · Zwaanshoek · Zwanenburg
Website van de gemeente Haarlemmermeer
Omliggende gemeenten: Heemstede, Haarlem, Velsen, Zaanstad, Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Kaag en Braassem (ZH), Teylingen (ZH), Bloemendaal, Hillegom (ZH) en Lisse (ZH)